Dvärgschnauzer


Dvärgschnauzer - en stor liten hund

Ursprunget till dvärgschnauzern anses vara schnauzern(mellanschnauzern) och den liksom denna från början en tysk ras. Till extriören skall dvärgschnauzern också vara en exakt förminskning av schnauzern, utan att ha karaktär av dvärghund. Det innebär att den skall vara kvadratiskt byggd med god resning. Mankhöjden skall vara 30 - 35 cm. Den har ett energiskt temprament som paras med lugn och lekfull tillgivenhet. Den är klok, orädd, uthållig, läraktig och vaksam, vilket gör dvärgschnauzern till en tilltalande vakt- och sällskapshund. Epitetet "stor hund i liten kropp" har sin grund i den intelligenta och tuffa men godmodiga temperamentet. Ett rastypiskt drag, gemensamt för alla schnauzer/pincher varianterna är en avvaktande hållning gentemot främlingar. Det är inte en hund som reservationslöst och ögonblickligen accepterar vem som helst, den vill själv bilda sig en uppfattning om personen. Detta får dock inte förväxlas med rädsla för främlingar. Pälsen skall varar strävhårig. Den skall vara mycket tät och sträv och bestå av en värmande underull och inte för kort vatten- och smutsavvisande täckhår. Täckhåren skall vara strävt men inte borstigt eller vågigt. Typiskt är också ett skägg och buskiga ögonbryn.


Fyra färger


Dvärgschnauzer finns i fyra färgvarianter: svart, peppar och salt, svart och silver och vit. Peppar och salt har täckhår som är trefärgat blandat mörkt-ljust-mörkt, vilket ger ett gråmelerat intryck med nyanser från silvergrått till mörkt järngrått. Svart och silver är en i huvudsak svart hund med silverfärgade (ofta vita) tecken över bl.a. skägget och delar av benen.


Att ha dvärgschnauzer


Dvärgschnauzern är en mycket anpassningsbar hund. Den används ursprungligen till att jaga råttor i äldre tiders byar och städer. Det gör att den fortvarande är en av de få raser som kan fånga sitt bytet eller leksaker med tassarna och är också förklaringen till att den var kuperad både fram och bak: råttor kunde ju annars angripa svansen och öronen. Den tycker om att vara aktiv och gillar allsköns former av lek, den är nästan omöjlig att trötta ut och en dvärgschnauzer är mycket konditionsstark och livlig när den är ute men i gengäld lugn innimhus. Den tycker att all form av träning är rolig som tex.agillity, sök/spår och nosework men den trivs också bra med bara promenader och normal stimulans som den får i familjelivet.


Pälsvård


Dvärgschnauzern är en sk. trimras. Det betyder att man 3-4 gånger om året drar bort den gamla döda pälsen. Det är smärtfritt för hundarna och har en mycket stor fördel: mellan trimningarna fäller hunden inte alls. Man märker att det är dax att trimma på att hunden blir långhårig och att det är mycket lätt att dra bort strån av pälsen.Många lämnar in sina hundar för trimning, men det är ganska lätt att lära sig sköta pälsvården själv. Man bör inte klippa pälsen, då avvisar den inte smuts på normalt sätt . I övrigt är pälsvården ganska okomplicerad, det räcker med att man kammar hunden då och då samt att man håller koll på att det inte uppstår tovor någonstans (vanligen på benen och i armvecken) samt att man kammar ur ull engång i veckan . På grund av den tåliga pälsen behöver badning inte ske särskildt ofta, om inte hunden har smutsat ner sig på nägot sätt.